Skamlöst krigsförsvar, Lars-Gunnar Liljestrand

Ledarskribenten på Svenska Dagbladet Ivar Arpi har kommenterat utredningen om Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan.

Bakgrunden är att alla de uppställda civila målen har misslyckats och att kriget har kostat Sverige minst 27 miljarder.

Men Arpi kan ändå inte komma fram till att Sveriges deltagande var fel. Vi hade ju mer eller mindre en plikt att ställa upp för våra ”närmaste allierade”, menar han:

”Men skulle vi ha stått utanför när våra närmaste allierade bad om vår hjälp? När den afghanska regeringen bad om det? Knappast. På den punkten har vi visat oss trovärdiga. Och Försvarsmakten har lärt sig mycket av att delta i insatsen och att samarbeta med Nato-länder. Mycket mer än så kanske man inte kan begära när man är ett litet nedrustat land.”

Arpi säger här det som inte har fått sägas offentligt: Sverige var med i kriget inte för demokrati och flickskolor utan för att kvalificera sig som en pålitlig partner till USA och Nato. De har till och med blivit ”allierade” till oss i Arpis ögon. Vad vi har lärt oss i Afghanistan, en offensiv insats, för att försvara vårt eget land nämner han ej.

15 år av hycklande lögner om kriget som något slags humanitär insats har avslöjats. Nu säger krigsförespråkarna, som tidigare har hävdat att vi krigade för det afghanska folkets skull, helt skamlöst att vi gjorde det för USA:s och Natos.

Tydligare än så kan inte krigsretoriken demonstreras.