Sex maliska soldater döda – FN-soldater skadade, aftonbladet.se

Minst sex maliska soldater dödades på fredagen i en attack i landets centrala delar.

Tidigare på dagen skakades minst 13 soldater från FN:s fredsbevarande insats Minusma när en bilbomb exploderade i de norra delarna av Mali.

Tolv av FN-soldaterna var tyska, varav tre ”skadades allvarligt”, säger Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer i ett uttalande. Hon klargör att läget är stabilt för två av dessa medan den tredje genomgår en operation. Samtliga skadade har evakuerats med helikopter, tillägger hon enligt AFP.

En belgisk soldat som också skadades i attacken vårdades på plats innan den evakuerades, enligt landets försvarsdepartement. Uppgifter om 15 skadade förekommer, enligt flera nyhetsmedier. Ingen svensk soldat skadades vid attentatet.

– Jag vet att olika uppgifter gällande nationalitet på de drabbade har cirkulerat, men vi har fokuserat på det svenska bidraget och kan konstatera att ingen svensk personal är berörd, säger Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten.

Bomben detonerades vid ett tillfälligt läger som slagits upp vid Tarkint, ett samhälle i norra delarna av Gao-regionen där Minusma-insatsen är stationerad. Drygt 200 svenska soldater ingår i insatsen.Terrorgrupper kopplade till al-Qaida och IS är aktiva i området. Läs artikel