Rysk atomubåt med kapacitet för kärnvapen i Östersjön, svt.se

En rysk ubåt av Oscar-klass som drivs med två kärnrektorer och har kapacitet för kärnvapen är i Östersjön. Den passerade in genom Stora Bält på torsdagen.
– Vi kan inte kommentera eventuell beväpning, uppger Lars Skjoldan, presschef vid Danmarks försvarskommando till SVT Nyheter.

Kärnvapenbärande ubåtar är extremt ovanliga i Östersjön så vitt det är känt.

Strax efter klockan 16 på torsdagen befann sig den 154 meter långa atomubåten söder om Gedser. Det kan jämföras med en svensk ubåt som är 60 meter lång och drivs med dieselelektriska motorer. Passagen in i Östersjön skedde i ytläge genom Stora Bält på torsdagsförmiddagen.[…]

Den reaktordriva ubåten tillhör ryska Nordflottan på Kolahalvön och är vanligtvis beväpnad med 24 kryssningsrobotar av typen ”Granit”, enligt tidigare uppgifter i nyhetsbyrån Tass då ubåten Orel (Örnen) seglade in i Östersjön sommaren 2018.

Såvitt det är känt var det första gången en rysk atomdriven ubåt med kryssningsrobotar som kan utrustas med kärnvapen övade i Östersjön. Ubåten medförde då fyra stycken kärnstridsspetsar, enligt tidigare uppgifter till SVT. Läs artikel