Presidenterna oense om synen på Syrien, vasabladet.fi

Viljan att utveckla de bilaterala relationerna var i huvudrollen då Finlands och Irans presidenters möttes i Teheran på onsdagen.

Vid sidan om stärkta handelsförbindelser diskuterades även politik, och ledarna väjde inte undan de svåra frågorna…

President Sauli Niinistö sade efter mötet att det är positivt att han också diskuterat de mänskliga rättigheterna med president Hassan Ruhani. Niinistö sade att Iran är villigt att fortsätta dialogen om frågan med EU.

– Iran stöder verkligen (president Bashar al-) Assads administration. De har sin egen uppfattning om vad som är bäst. Vi har en något annan åsikt, sade Niinistö.

Men för tillfället fortsätter tövädret, också med Finland. Under onsdagens möte undertecknades en rad protokoll om att utveckla samarbetet inom energi- och skogsbranschen samt informationsteknologi. Båda parterna förband sig även att utveckla betalningsrörelsen och utveckla exportgarantierna, vilket är speciellt viktigt för handeln.

Båda presidenterna talade även om att förbättra trafikförbindelserna mellan länderna. Någon gång i framtiden ska det vara möjligt att resa mellan Iran och Finland både med tåg via Ryssland och med direktflyg. Läs artikel