President Niinistö: Navalnyjs situation förändras knappast till följd av mötet mellan Biden och Putin, svenska.yle.fi

Med tanke på Finlands stabilitet tycker president Sauli Niinistö det är viktigt att USA:s och Rysslands presidenter träffas. Han tror ändå inte att toppmötet nämnvärt kommer att förbättra vare sig ländernas relation eller situationen för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. […]

Niinistö lyfter upp ett par konkreta frågor som presidentkollegorna diskuterade som också berör Finland.  Den första handlar om vapentillsyn.

– President Biden konstaterade att ämnet diskuterades mycket detaljerat och att en fortsättning kan följa. Det är en god nyhet, säger Niinistö.

Ett annat tema som är viktigt för Finland är miljön kring Arktis.

– Naturligtvis hoppas jag att miljö- och klimattänket som vi har framhållit, till exempel bekämpning av sot- och metanutsläpp, skulle höra till de främsta frågorna. Förhoppningsvis går det här också framåt i och med att det arktiska området intresserar dem båda.

Niinistö anser att ju bättre USA och Ryssland kommer överens, desto bättre är läget för Europa och Finland. All diskussion mellan de två länderna gynnar stabiliteten i Finland, menar han.

– Om spänningarna mellan USA och Ryssland ökar så befinner vi oss ganska i mitten av det hela. Ju mindre spänningar, desto bättre för oss.

Enligt Niinistö står det klart att Biden nu försöker återuppbygga det traditionella kamratskapet mellan USA och Europa, som till viss del grusades under Donald Trumps tid på presidentposten. Läs artikel