Patriotsystemet kan bli del av USA:s robotsköld, friatider.se

Det till synes märkliga köpet av USA:s svindyra luftvärnssystem Patriot år 2018 har fått sin förklaring. I försvarsutskottet fick Patriot-förespråkarna nämligen veta att systemet kan kopplas till USA:s robotsköld och bli en del av supermaktens försök att ringa in Ryssland med luftvärnsrobotar. Sverigedemokraterna och svenska folket fick däremot reda på planerna först i tisdags.

När notan för det svenska inköpet av luftvärnssystemet Patriot steg till 25 miljarder och listan med ”svenska” önskemål som skickades till USA inkluderade 200 så kallade PAC3-robotar – som kan skjuta ned ballistiska missiler på 20 kilometers höjd – undrade nog många vad som pågick. Varför behöver Sverige, med sitt enveckasförsvar, ett luftvärn dimensionerat för en ny stormaktstid?

– Fullständigt obegripligt, sade SD:s försvarspolitiker Roger Richtoff då.

Planen var dock inte någon ny stormaktstid, utan att inköpet skulle tjäna amerikanska intressen. USA har först nu berättat att man vill att det svenska systemet ska ingå i supermaktens robotsköld runt Ryssland. I en DN intervju på tisdagen förklarade supermaktens arméchef Christopher Cavoli att en anslutning till robotskölden gör det möjligt att hämta radardata från andra Natoländer och på så vis tidigt angripa ryska missiler. […]

Ingen av de statliga utredningar som föregick affären nämnde robotskölden och kapaciteten att ansluta Patriot-systemet till denna överhuvudtaget, eller ens att dela radardata med andra länder, trots att nästan alla andra tekniska aspekter av systemet avhandlades noga, i synnerhet i luftförsvarsutredningens slutbetänkande. Planerna mörkades dock inte för alla.

Riksdagsledamoten Allan Widman från Nato-lojala Liberalerna bekräftar för DN att politikerna som stöttade beslutet om att köpa in Patriot från USA 2018 fick veta att systemet kunde kopplas till robotskölden. Läs artikel