ÖB saknar kontakt med rysk militär

ÖB Micael Bydén påpekade vid ett seminarium i  Visby 5 juli att den svenska  militären inte har kontakter med den ryska sidan och “det  är ett val som gjorts sedan en tid tillbaka.”

– Risken för incidenterna över Östersjön, ökar med större närvaro och missuppfattningar kan leda till något vi inte vill se, säger Bydén.

– Dialogen just nu, finns inte på den militära nivån och militär är ganska duktiga på att förstå varandras språk.

Bydén vill inte gå in på detaljer om hur kontakten bör se ut, men nämner ”ett telefonnummer” till någon befattningshavare.

I Hela Gotland  säger ÖB att han saknar direkt kontakt med Ryssland:

– Just nu har vi ingen kontakt med den ryska sidan, det förs dialog på en annan nivå. Om vi får en händelse på Östersjön kan det snabbt eskalera, där ser jag en brist. Jag skulle vilja ha ett telefonnummer vi kan ringa. Det vill jag ha till alla länder i Östersjön. Med ett mer sammanflätat samarbete kommer vi att förstå bättre, då kommer vi att förstå Ryssland,

Kommentar:

Svenska  regeringens ovilja att upprätthålla de mest basala kontakterna med Ryssland är kontraproduktiv.Svensk militär har uppenbarligen inga direktkontakter med sina ryska motparter och det kan leda till incidenter och missförstånd. Svenska regeringen borde ta efter den finska statsledningen som strävar efter mer  normala kontakter med  Ryssland samtidigt  som man står fast vid kritiken av Rysslands  agerande mot Ukraina.