Nato är ingen hemförsäkring, gp.se

Lars Henriksson, skribent och metallarbetare

Minns ni ”subsidiaritetsprincipen”? I början av 90-talet hördes ordet ofta – inte sällan på skorrande halländska – och sades då betyda att allt inom EU skulle avgöras på lägsta ändamålsenliga nivå. Det mesta, som arbetsmarknad, försvar eller välfärd var därmed utom EU:s räckhåll och inget att oroa sig för.

Den som då hävdat att allmännyttans hyror eller organisering av post och järnväg skulle komma att styras av EU-direktiv hade dumförklarats. Att ordet försvunnit beror därför inte bara på att det är obegripligt byråkratspråk utan för att det skulle påminna oss om hur mycket av det som då sades i bästa fall var naivt, i värsta fall medvetet vilseledande.

Sättet att sälja in politik kommer för mig när nu en S-regering ånyo utnyttjar en kris för ett politiskt lappkast. NATO-medlemskap fullt ut, men absolut inga kärnvapen här. Fortsatt kamp för nedrustning, men först en massiv upprustning. Och så vidare. Att NATO-Sverige skulle bli kärnvapenfritt är ett påstående mot bättre vetande. När general Christopher Cavoli nyligen skulle godkännas av senaten som befälhavare för NATO i Europa beskrev han Gotland som ett ”osänkbart hangarskepp”. Tror någon att USA skulle avstå från att stationera sina mest kraftfulla vapen på denna perfekt placerade plattform? Läs artikel