När alla blir landsförrädare, dagensarena.se

Linus Hagström, professor i statsvetenskap med inriktning mot säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan.

[…] Jag har varit intresserad av det svenska debattklimatet sedan en kollega och jag för några år sedan skrev en artikel på DN Debatt där vi argumenterade emot ett svenskt Natomedlemskap. I enessä i den litteraturvetenskapliga tidskriften Life Writing har jag reflekterat över något som då förvånade mig, nämligen att en så stor del av den efterföljande debatten, inte bara på sociala medier utan även i Dagens Nyheter och andra dagstidningar, just kom att handla om mig personligen. […]

Jag utmålades som i bästa fall naiv och obegåvad och i värsta fall som ”Putinkramare” och till och med ”landsförrädare”. DN:s huvudledare skrev till exempel följande dag att min kollega och jag ”tycks helt ha accepterat Vladimir Putins världsbild”.

Att buntas ihop med Putin – det vill säga fienden – gjorde mig starkt olustig till mods och fick mig att stundtals betvivla mina egna bevekelsegrunder. Internt på min arbetsplats, Försvarshögskolan, påminde en överordnad glatt mig om vilka andra som också är emot ett svensk Natomedlemskap, dvs. nynazistiska Nordfront och enstaka vänsterdebattörer som verkligen har uttryckt sympatier till såväl Putin som för den delen Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Läs artikel