Media undvek kritiska frågor till Nato-chefen

Lars Borgnäs kritiserar på SVT Opinion med rätta media i Sverige, både kommersiella och public service, för deras servila inställning till Nato-chefen Jens Stoltenberg vid hans besök i Sverige nyligen.Borgnäs tar upp de för oss viktigaste frågorna när det gäller Nato nämligen, om inte alliansen har en stor del av ansvaret för den ökade spänningen i Östersjöområdet.
Men även Natos operationer ”out of area” borde ha tagits upp av de svenska journalisterna då de har direkt bäring på Sveriges internationella agerande.


Sverige deltog i den Nato-ledda interventionen i Libyen 2011 med resultatet en ”failed state”, flyktingströmmar och en fristad för muslimska fundamentalister. Nato-operationen som hade ett säkerhetsrådsmandat bröt redan under första dagens bombningar mot folkrätten genom att inrikta sig på att döda Ghaddafi och åstadkomma regimskifte.
Sverige har deltagit i kriget i Afghanistan sedan 2002 och senare, 2003 under Natos ledning. Även det ett misslyckat krig med stora flyktingströmmar och en raserad statsbildning. Den nuvarande Nato-insatsen i Afghanistan , ”Resolute Support Mission” , saknar mandat från säkerhetsrådet. Insatsen skall vara icke-stridande men redan finns rapporter om Nato-ledda enheter som deltagit i strid bland annat vid staden Kunduz.

Varje land har rätt att välja om man vill söka medlemskap i Nato. Vi skall inte ha synpunkter på det. Men det finns många kritiska frågor som är relaterade Sverige som borde ställts till Nato-chefen både vad gäller situationen i vårt närområde och de internationella operationerna.

Redaktionen