Källor: ”Trumps Natobesök en katastrof – bakom kulisserna”, dn.se

Donald Trump chockade sina Natoallierade när han under sitt Brysselbesök i maj valde att inte nämna de ömsesidiga försvarsgarantierna, den så kallade artikel 5. Nu kommer uppgifter om att stämningen dessutom var betydligt sämre bakom stängda dörrar – och att Trump skapar splittring i Nato.

– Middagen var betydligt värre än talet. Det var fullständig förödelse, säger en källa till Foreign Policy…

Inför middagen ska Trump ha haft två förberedda versioner av talpunkter som han skulle ta upp med de andra Natoföreträdarna – en version med en traditionell inställning och en som hade förberetts av bland annat den Natoskeptiske Steve Bannon, rapporterar tidskriften Foreign Policy som hänvisar till flera källor som var närvarande vid middagen. Men den amerikanska presidenten ska ha struntat i båda versionerna.

– Han slängde dem och improviserade i stället, säger en källa till tidskriften.

Därefter började Trumps krav på de andra medlemsländerna – och dessa krav uppges ha varit betydligt skarpare än vad han gav uttryck för i sitt tal tidigare under besöket. Han kritiserade länderna för att inte lägga en tillräckligt stor del av sin BNP på försvaret. Dessutom utökade Trump det officiella överenskomna kravet på Natostaterna att lägga 2 procent av BNP på försvarsutgifter till att de borde betala 3 procent…

När Rumäniens president Klaus Iohannis på fredagen besökte Vita huset tog Donald Trump åter upp frågan om att alla Natoländerna måste lägga 2 procent av sin BNP på försvaret. Han öppnade också åter för att länder som inte har betalat nog ”kanske borde betala” för detta i efterhand. Trump tog dock fortfarande inte upp Natos artikel 5 – förrän en journalist ställde en fråga om just detta.

– Jag låter USA stå bakom artikel 5. Och självklart är vi där för att försvara, sa han som svar på frågan. Läs artikel