Hultqvist vill fördjupa brittiskt samarbete, sverigesradio.se

Om Storbritannien lämnar EU behöver Sverige fördjupa det direkta försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet mellan länderna, enligt borgerliga politiker. Försvarsminister Peter Hultqvist håller med.

– De har en avsevärd militär förmåga och det är en väldigt viktig nation som vi värderingsmässigt också ligger väldigt nära. Jag ser det som fullständigt naturligt och logiskt att det samarbetet fortsätter, och att det utvecklas och fördjupas, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

I morse berättade Ekot att företrädare för Moderaterna och Liberalerna vill förstärka samarbetet med Storbritannien om landet lämnar EU.  En möjlighet är att utvidga solidaritetsförklaringen där Sverige lovar att hjälpa till om en katastrof eller ett angrep drabbar våra grannländer i Norden, eller andra EU-medlemmar till även omfatta ett Storbritannien utanför EU.

– Det ligger också i svenskt intresse att vi knyter dem närmare oss nu när en brexit hotar, säger Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman. Läs artikel