Hultqvist om rysk flygprovokation: ”Farligt”, svd.se

I början av veckan flög ett ryskt stridsflygplan mycket nära ett svenskt signalspaningsflygplan över Östersjön.

”Provocerande och farligt”, anser försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Incidenten inträffade i tisdags i internationellt luftrum. Det ryska jaktplanet flög på ett avstånd av mindre än 20 meter, enligt Försvarsmakten. Det svenska signalspaningsplanet var på ett vanligt uppdrag i Östersjön och befann sig mellan Gotland och Baltikum när ett ryskt SU 27-plan lyfte från Kaliningrad och flög i fatt det svenska planet, berättar flygstabschefen Anders Persson.

– Först passerade de framifrån och sedan kom de tillbaka och åkte ifatt och lade sig väldigt, väldigt nära, närmare än vad som brukar vara vanligt. […]

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att incidenten är allvarlig:

– Ryssarna vill markera dominans och närvaro. Men det finns ingen nödvändighet för dem att göra på det här sättet, det är enbart provocerande och farligt. Det finns ingenting som motiverar att de agerar så här mot våra flygplan.

Men händelsen kommer inte att leda till några diplomatiska markeringar från svensk sida, vilket tidigare gjorts då ryska plan kränkt svenskt luftrum.

– Vi nöjer oss med att offentliggöra händelsen och med en offentlig markering från min sida, säger Hultqvist. Läs artikel