Härnösand öppnar famnen för ny strid om värnpliktiga, Sveriges Radio

Härnösand är den enda orten i länet som idag har någon större militär verksamhet. Nu hoppas både kommendörkapten Ronald Forsberg och kommunalråd Fred Nilsson (S) på en ny värnplikt som kan tvinga ungdomar till Härnösand.

Regeringen har givit en ny svensk värnplikt ett snabbspår. I höst har en utredning presenterats för försvarsminister Peter Hultqvist (S) och den är ute på remiss till den 30 januari 2017. I vår kan riksdagen fatta beslut och en ny svensk värnplikt kan finnas på plats 2018.

I striden om minst 4.000 män och kvinnor som försvaret säger sig behöva de första åren med den nya modellen finns Härnösand med i allra högsta grad. Kommendörkapten Ronald Forsberg, chef för Västernorrlandsgruppen, kan snabbt ställa om lokalerna och släppa in 140 personer, både män och kvinnor, och han ser fram emot att plikt, dvs tvång, blir den nya ordningen.

Dagens modell med frivillighet har inte fungerat för försvaret. Det har varit svårt att bygga en kontinuitet när de unga männen och kvinnorna plötsligt hoppar av och just det här året finns inte ens den militära grundutbildningen i Härnösand. Läs artikel