Gotland: Svårt säga ja till hamnhyra, Aftonbladet

Det är negativt för svensk försvarspolitik om svenska hamnar hyrs ut för gasprojektet Nord Stream 2, tycker regeringen. En tydlig markering som påverkar lokalpolitiken, enligt Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland.

– Utifrån det här blir det svårt att säga ja, säger han till TT.

Det till huvuddelen ryskägda gasledningsprojektet Nord Stream 2 vill få tillgång till hamnarna i gotländska Slite och i blekingska Karlshamn. Med anledning av det kallade regeringen lokala politiker till ett möte. Utrikesminister Margot Wallström (S) var efter mötet tydlig med att regeringen har invändningar mot projektet.

– Regeringen ser att användningen av de berörda hamnarna påverkar svenska försvarspolitiska intressen negativt, säger hon.

Samtidigt klargör hon att regeringen är bakbunden och inte kan stoppa uthyrningen.

– Regeringen kan inte styra beslut som faller inom det kommunala självstyret. Det är kommunerna som fattar beslut om uthyrning av hamnar…

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) varnade för konsekvenserna av att släppa in ryska intressen i svenska hamnar. Han påpekar att Sverige både i Karlshamn och i Slite har omfattande militär verksamhet i sitt närområde.

– Om Nord Stream 2 genomförs enligt planeringen får det effekter för svensk försvarsplanering. Läs artikel