Försvarsmaktens ex-kommendör Jarmo Lindberg gör konsultuppdrag för Lockheed Martin, svenska.yle.fi

Försvarsmaktens tidigare kommendör Jarmo Lindberg ska vara konsult för amerikanska Lockheed Martin i frågan om det finländska försvarets nya jaktplan. Projektkoordinator Lauri Puranen vid Försvarsministeriets HX-jaktplansprojekt säger till STT att Lockheed Martin informerade dem om Lindbergs konsultuppdrag i går.

Lockheed Martin är en av fem jaktplanstillverkare som tävlar om att få tillverka nya jaktplan som det finska försvaret ska ersätta sina Hornetplan med. Lindberg vill själv inte kommentera sin roll eller arbetsbild för STT.

– Jag har inte tänkt kommenterat min roll. Det är säkert korrekt att de offentliga krafterna, det vill säga Försvarsministeriet och Lockheed Martin, kommenterar saken, säger Lindberg.

Lindbergs ämbetsperiod som Försvarsmaktens kommendör tog slut i början av augusti i fjol. Lindberg och Försvarsministeriet gjorde upp ett karensavtal, enligt vilket Lindberg inte fick ha arbetsuppgifter som hade med hans tidigare arbetsuppgifter att göra under sex månaders tid. Läs artikel