Finska försvarsmakten pausar i Irak efter dödsattack mot iransk general, hbl.fi

Det försämrade säkerhetsläget efter att USA natten mot fredagen dödade den iranske toppgeneralenQassem Soleimani har inneburit förändringar i OIR-insatsen, vars högsta befälhavare är den amerikanske generallöjtnanten Pat White.

Arméns operationschef, brigadgeneral Rami Saari, som bär ansvar för de finländska soldaterna i insatsen, säger till HBL att koalitionen har höjt säkerhetsnivån vilket har inneburit att utbildningsverksamheten är avbruten på obestämd tid.

Totalt deltar 80 finländska soldater i operationen.

– De skärpta säkerhetsåtgärderna innebär bland annat att soldaternas möjligheter att röra sig i området har begränsats. Vi har också utfärdat nya direktiv om skyddsutrustning, säger Saari. […]

Rami Saari säger att man inte har fått några motiveringar till varför utbildningen har avbrutits. I stället för att utbilda peshmergasoldater kommer finländarna nu att ägna sig åt andra saker.

– Vi övar oss i att skydda oss mot eventuella attacker och granskar evakueringsplanen. Det gäller att alltid vara förberedd på det värsta, säger Saari.

Rami Saari påpekar att det skärpta säkerhetsläget ändå inte är att betrakta som exceptionellt. Också i somras avbröts utbildningsverksamheten för att sedan återupptas igen.

– Ur vår synvinkel handlar det här om normala variationer, säger Saari.

Även försvarsalliansen Nato har valt att avbryta sina pågående träningsoperationer i Irak, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Läs artikel