Finland köper det amerikanska F-35-jaktplanet – köpet har också en sysselsättande effekt, svenska.yle.fi

Regeringen har beslutat att Finland ska köpa 64 nya jaktplan. Valet har fallit på amerikanska Lockheed Martins F-35. Helhetsfinansieringen för HX-projektet är 10 miljarder euro.

F-35 beskrivs som ett toppmodernt ”femte generationens” jaktplan med stealth-egenskaper, som ger planet en lägre radarsignatur. Enligt försvarsminister Antti Kaikkonen (C) uppfyller F-35 alla de krav som uppställts för anskaffningen, bland annat vad gäller försörjningstryggheten, industriellt samarbete och kostnader.

– I jämförelsen av den militära prestandan var F35-helhetssystemet bäst.

Kaikkonen sade sig förstå att beslutet också kan väcka kritik, men att den nya anskaffningen är bäst med tanke på helhetsbehovet.

– Anskaffningen har betydelse också för armén och marinen. Tanken är inte att vi varje årtionde ska göra så här stora investeringar. Dessa plan flyger ännu på 2060-talet.

Enligt statsminister Sanna Marin (SDP) var beslutet i regeringen enhälligt. Undervisningsminister Li Andersson (VF) och Social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen (VF) ville ändå försäkra sig om att brukskostnaderna inte överskrids.

Antti Kaikkonen fick frågan om vilket säkerhetspolitiskt budskap Finland skickar ut genom beslutet.

– Signalen är att Finland tar hand om sitt eget försvar. Läs artikel