EU står bakom USA:s angrepp på Syrien, svd.se

Europas ledare radade i slutet av förra veckan upp sig för att om inte ställa sig bakom de amerikanska luftanfallen mot mål i Syrien, så åtminstone visa förståelse för dem. USA:s angrepp kan innebära att EU:s insisterande på en politisk – inte militär – lösning på kriget i Syrien mjuknar.

EU-länderna har under de fem år som inbördeskriget i Syrien rasat om och om igen understrukit den diplomatiska vägen som enda lösning på konflikten. En politisk, inte militär lösning.
Men de amerikanska luftangreppen mot flygfältet Shayrat i centrala Syrien tvingar de 28 EU-länderna att mer eller mindre aktivt stödja militära medel för att uppnå fred. Polacken Donald Tusk, som är ordförande i Europeiska rådet och tar ordet när EU:s regeringar gemensamt ska uttala sig i olika politiska frågor, skrev i fredags på Twitter:

”USA:s attacker visar beslutsamhet mot gasattacker mot civila som dödade 70 tidigare denna vecka. EU ska arbeta med USA för att stoppa brutalitet i Syrien”, skrev Tusk på det sedvanligt korthuggna språkbruk som används på Twitter…

Tusk och Juncker eller för den delen EU som block kan inte diktera för enskilda EU-länder vad de ska ställa sig bakom eller delta i för militära verksamheter. EU-länderna har inget gemensamt försvar eller försvarspolicy. De flesta EU-länder är också med i Nato och låter därför hellre försvarsalliansen, eller mindre konstellationer av Nato-länder i grupp, stå för militära initiativ i världens krigshärdar. Nato-länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien, är redan med i en USA-ledd koalition som även de utfört luftangrepp i områden som kontrolleras av terroristsekten Islamiska staten (IS). Läs artikel