Estland och Finland kan promenera och tugga tuggummi samtidigt, svenska.yle.fi

PresidPresident Sauli Niinistö har diskuterat säkerhetsfrågor med Estlands president Toomas Hendrik Ilves. Niinistö betonade att Finlands strategi att föra dialog både med Nato och Ryssland har lyckats. Enligt Ilves har Ryssland tydligt påpekat att Estland aldrig kommer att behandlas på samma sätt som Finland. President Ilves var inne på samma linje.

– Jag tror inte att vårt nära försvarssamarbete med Lettland och Litauen påverkar attityderna mot Finland eller Sverige. I Estland och Finland kan vi samtidigt promenera och tugga tuggummi.

Senare på eftermiddagen tillade president Niinistö att esterna nu visar betydligt större förståelse för att Finland håller dialogen öppen både med USA och Ryssland. För ett par år sedan ifrågasattes hans kontakter med Ryssland, men nu är det definitivt annorlunda, sade Niinistö till Yles svenska nyheter.

– Jag tror att vi i dag är eniga om att dialogen måste fortsätta, sade han och påpekade att en fortsatt dialog med Kreml också var kontentan av mötet mellan president Barack Obama och de nordiska ministrarna i fredags. Läs artikel