Även Sverige bör ha dialog med Ryssland, Frida Walinor, ledare i Dagens Industri

Även försvarsminister Peter Hultqvist ser avslagna ryska transpondrar som en oroande trend, vilket framgår av rapportering från Sveriges Radio nyligen. Media har också rapporterat om ÖB Micael Bydén, som under Almedalsveckan utmålade Ryssland som ett militärt hot. Detta har upprört Moskva, som undrar varför svenska företrädare inte ringer sina ryska kollegor snarare än att gå via media.

Svaret på den frågan är att frysningen av officiella kontakter med Ryssland efter Krimkrisen sätter stopp för detta. Men borde inte argumentet att vi ”inte kan låtsas som om inget hänt” snart vara utspelat? Vår markering lär ju ha gått fram till Moskva vid det här laget. Varken Finland eller Nato-länderna förnekar ju Krim- eller Ukrainakrisen trots deras dialog med Ryssland. Dessa har dessutom möjlighet att påverka ryssarnas agerande, exempelvis i transponderfrågan, samt har fördelen av öppna kommunikationskanaler om en incident skulle ske.

Det är hög tid att även Sverige återupptar dialogen med Ryssland. Den nuvarande hållningen provocerar mer än den ger.Läs artikel