10 000 soldater intar Norrbotten, ekuriren.se

De kommer från Sverige, Norge, Finland, Storbritannien och USA – 10 000 soldater, stridsfordon och artilleri – för att genomföra den stora militärövningen Northern Wind 19.

— Vi får möta en kvalificerad, högteknologisk motståndare, säger övningsledaren Stefan Smedman. […]

[…] Enligt Anna-Lena Hesse, kommunikationschef på Norrbottens regemente, I 19, kan man förstå övningarna i ljuset av en nygammal syn på det svenska försvaret.

— Försvarsmakten har varit lågt prioriterad ett tag och många har liksom glömt bort att det är viktigt att vi har ett väl tränat försvar. Under en period tränade vi i stället för insatser utomlands, men nu handlar det framför allt om ett nationellt försvar som kan försvara Sverige, säger hon.

Överste Smedman poängterar att omställningen också ställer krav på den svenska officersutbildningen.

— Vi har utbildat för internationella insatser, men nu behövs träning för att leda större enheter, säger han.

Överste Mats Ludvig leder den svensk-finska brigaden. Han är nöjd med de svenska och finska soldaternas prestationer, men ser ett behov av att modernisera den svenska försvarsmaktens materiel.

— Våra stridsvagnar och stridsfordon har varit med länge, det är saker som köptes in på 80-90-talen och de håller en hyfsad standard just nu, men de behöver vi byta ut på sikt. Sedan finns det andra saker. Vi behöver mer artilleri och dessutom saknar vi artilleri som kan skjuta lite längre. Samma sak vad gäller luftförsvar. Ledningssystem, som brigadchef är jag beroende av att få reda på saker och sedan beordra, och det är en starkt begränsande sak för mig. De system vi har är inte riktigt up to date. Där skulle vi kunna blir mycket mer effektiva med moderna system. Läs pressmeddelande