USA drar tillbaka tusentals soldater från Tyskland, svt.se

Omkring 12 000 av de totalt 34 500 amerikanska soldater som är stationerade i Tyskland ska dras tillbaka, det meddelade USA:s försvarsminister idag. Som skäl för beslutet uppger president Donald Trump att Tyskland inte bidrar tillräckligt till försvarsalliansen Nato.

Att USA planerar att dra ned sin militära närvaro i Tyskland är känt sedan tidigare, men det är först nu försvarshögkvarteret Pentagon anger omfattningen. Av de närmare 12 000 soldaterna som ska lämna Tyskland kommer drygt hälften att återvända till USA. Övriga kommer att stationeras i andra Natoländer, som Belgien, Italien och Polen. Kvar i Tyskland blir omkring 25 000 amerikanska soldater.

Beslutet att ta hem trupp från Tyskland ligger i linje med president Trumps löften att minska USA:s militära engagemang i omvärlden. Samtidigt säger Trump att neddragningen åtminstone delvis beror på Tysklands ovilja att bidra tillräckligt till Nato ekonomiskt.

Enligt försvarsminister Mark Esper är omfördelningen tänkt att stärka Natos närvaro i Svarta havsregionen.

”Jag är säker på att alliansen stärks av detta”, säger försvarsministern enligt New York Times. Esper tillägger att de första förflyttningarna kan ske redan om några veckor. Läs artikel