Trump avvecklar kalla krigets avtal – ett efter ett, svd.se

Jonas Gummesson

Beskedet i förra veckan om att USA ensidigt tänker träda ur Open skies-avtalet kom inte som en blixt från klar himmel – men sänder ändå chockvågor över Europa. Avtalet ger medlemsstaterna rätt att utföra observationsflygningar över andra anslutna länders territorium.

Syftet är att att kontrollera att det inte pågår militära truppförflyttningar och andra krigsförberedelser. Avtalet har varit i kraft sedan 1992 och är underskrivet av 34 länder, däribland Sverige. […]

Trumpadministrationensargumentation går igen från när USA sa upp INF-avtalet (Intermediate-Range Nuclear Forces) om en begränsning av medeldistansrobotar, undertecknat 1987 av presidenterna Ronald Reagan och Michail Gorbatjov.

Även då anklagades ryssarna för att vid upprepade tillfällen ha brutit mot avtalet. I augusti 2019 gick INF i graven, sex månader efter det aviserade amerikanska utträdet.

Ett annat skäl att lämna INF var att USA anser att även Kina måste ingå i ett avtal om medeldistansvapen. Annars får kineserna fritt spelrum vid sidan av de båda andra stormakterna. Det gäller med amerikanska ögon också det sista i raden av nedrustningsavtal med rötter i det kalla kriget.

1991 enades USAoch Sovjetunionen om en begränsning av antalet strategiska kärnvapen på båda sidor i det så kallade Start I-avtalet (Strategic Offensive Reduction Treaty), i sin tur en fortsättning på tidigare avtal från 1970-talet. Två år senare skrevs ett nytt avtal – Start II – mellan USA och Ryssland. Läs artikel