Sverige måste sluta önskedrömma om Joe Biden, expressen.se

Ylva Nilsson, fristående kolumnist på Expressens ledarsida

”Det var hallelujastämning,” utbrast en lycklig utrikesminister Ann Linde till Sveriges Radio, ”han sa alla rätt saker!”

Hon hade just mött USA:s nye utrikesminister Anthony Blinken på ett EU-möte och uttryckte lättnaden i regeringen, ja i hela Sveriges politiska etablissemang över att ”USA är tillbaka.” Äntligen frihandelsvänner i Vita huset!  Fast så här lät det när Blinken beskrev USA:s nya handelspolitik hemma:

”Några av oss har tidigare försvarat frihandelsavtal för vi trodde att de flesta amerikaner skulle få del i ekonomiska vinster de gav. Vår ingång nu blir annorlunda. Vi kommer slåss för varje amerikanskt jobb och för amerikanska arbetares rättigheter, skydd och intressen.” För Joe Biden och hans handelschef Katherine Tai är det rättvis handel som gäller, inte frihandel.

Bland det första Biden gjorde som president var att skärpa lagen ”Buy American,” ett krav på myndigheter att gynna amerikanska företag. EU har däremot öppet hus för hela världen. Vad Biden INTE gjort ännu, är att lyfta strafftullarna på europeiskt stål och aluminium som Trump la på EU. Eller lyft Trumps krav på att EU ska köpa mer amerikansk soja, naturgas och hummer. Eller bojkottandet av nya domare i Världshandelsorganisationen. […]

Om EU får sitt vaccin eller ej, avgörs av Joe Bidens goda vilja. I EU diskuteras hur vi kan bli mer autonoma. Ta hem mer produktion till Europa? Bygga upp ny industri? Protektionism!, tycker Anna Hallberg: ”Vi ska inte skydda näringsliv som inte gjort sin hemläxa.”

Så hur bör EU då agera? För det är inte bara vaccinet. Det råder just nu en global brist på halvledare. Fabriker står still världen över på grund av det, Volvo, till exempel och snart Scania. Biden har satt ihop ett team och utövar påtryckningar på allierade länder för att få hem så mycket halvledare till USA som det bara går. Läs artikel