Stoppa amerikanska kärnvapen på svenskt territorium, dn.se

Johanna Deinum, pensionär

[…] DCA-avtalet innebär kortfattat att en del av Sverige inte längre kan räknas som svensk mark, men som en del av USA. Inte ­heller ska vi medborgare i Sverige få veta ­vilka vapen, till exempel kärn­vapen, som USA kommer att förvara på dessa områden under de kommande tio åren, då dessa juridiskt behärskas av USA:s krigsmakt. Dessa områden kan under tio år inte längre anses tillhöra Sverige då de behärskas till 100 procent av främmande makt, USA. Därmed kan Sverige bli mål för kärnvapenattacker.

Även om Danmark, Norge och Finland inte har anslutit sig till fördraget om förbud mot kärnvapen står det uttryckligen i Norges DCA-avtal med USA att inga kärnvapen ska få förvaras i Norge under fredstid. I Finlands grundlag står det att inga kärnvapen får förvaras eller hanteras i landet varken under krig eller i fredstid.

Nederländerna och Belgien är två av fem Natomedlemmar som redan är värd för amerikanska kärnvapen på sitt territorium som en del av arrangemanget för ”delning av kärnvapen”. Både det belgiska och det holländska flygvapnet har tilldelats cirka 15 B61-12 atombomber, möjligen uppgraderade till B61-13 med en sprängkraft på upp till 360 000 ton TNT, enligt anti-kärnvapenrörelsen Ican. Det dröjde flera årtionden innan den nederländska befolkningen fick kännedom om dessa förhållanden. Läs artikel