När robotar bestämmer över liv och död, tidningensyre.se

Olof Klugman, skribent på tidningen Syre

Autonoma vapensystem kan göra dödandet både bekvämare och billigare. Nu kan världen stå inför en ny kapprustning och ett internationellt förbud brådskar, enligt fredsrörelsen. Men den svenska regeringens linje är ett frågetecken. […]

Helt autonoma vapen kan vara drönare som själva fattar beslut om att avfyra missiler och släppa bomber, men också om exempelvis ubåtar eller pansarfordorn. Kort sagt, vilka vapentyper som helst kan bli autonoma.
Med helt autonoma vapen, eller mördarrobotar som de också kallas, sänks trösklarna ytterligare för att ge sig ut på militära äventyr. Därmed kommer världens konflikter bli fler, fruktar Daan Kayser, som arbetar för den nederländska fredsorganisationen Pax och den internationella kampanjen Stop killer robots, stoppa mördarrobotarna.

Daan Kayser varnar också för en kapprustningsspiral där i synnerhet USA och Kina hetsar varandra att spendera allt större summor för att ligga längst fram i utvecklingen av de autonoma vapensystemen.

– Angelägna om att utveckla vapnen så snabbt som möjligt skulle de kanske inte tänka så mycket på konsekvenserna, säger han. […]

Utvecklingen av drönare tog fart under George Bush den yngres dagar i Vita huset, genom krigen i Afghanistan och Irak. Det sas att de nya vapnen var precisa och skulle minska antalet dödsoffer. Ann Wright konstaterar att det inte är så drönarna använts. Missilerna och bomberna har inte sällan slagit blint.

– Vi har sett hela bröllopssällskap och begravningsföljen flyga i luften och sedan den sjukvårdspersonal som kommer för att rädda dem, säger hon.
I diskussionen om helt autonoma vapen återkommer argumentet att civila kan skonas med hjälp av teknik som träffar rätt. Läs artikel