Jonson (M) i Ukraina – diskuterade Gripen, svd.se

Pål Jonson var på torsdagen i Ukraina tillsammans med ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M). Bland annat besökte de militära förband som använder svenskt försvarsmateriel. De svenska ministrarna har också mött president Zelenskyj och försvarsminister Oleksij Reznikov under dagen.

Reznikov skriver på Twitter att de bland annat diskuterade den europeiska koalitionen för att utbilda ukrainare på det amerikanska stridsflygplanet F16.

Den ukrainske försvarsministern lyfter även fram svenska Gripen efter mötet med Jonson. Reznikov skriver på Twitter att Gripenplan ”skulle spela en viktig roll i att stärka vår försvarsförmåga”. Han nämner också det stöd Sverige håller på att leverera till Ukraina i form av stridsfordon 90 och artillerisystemet Archer. Enligt Pål Jonson är det en handfull erfarna personer, med ukrainsk pilotutbildning, som ska få öva på att flyga Gripen.

– Det här ger Ukraina ett beslutsunderlag för framtida beslut att rusta upp sitt försvar. De satsar för att stärka sin förmåga på lång sikt, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till TV4. […]

Det är dock inte aktuellt att sätta in svenska Jas Gripenplan i kriget, betonar Pål Jonson.

– De plan Sverige har behövs för vårt eget nationella försvar, i nuläget är det inte aktuellt att låna ut några plan till Ukraina, säger han. Läs artikel