Hultqvist: Sverige kan skicka militär till Ukraina, svd.se

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är beredd att skicka svensk militär till Ukraina. ”Vår solidaritet med Ukraina måste vara väldigt tydlig hela tiden”, säger han till SR Ekot.

Förslaget om en EU-ledd träningsmission i Ukraina kommer från de baltiska länderna och får nu stöd av Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.

– Vi ser det som en väldigt viktig del för att markera EU:s ambition att bidra till säkerheten och suveräniteten för Ukraina, säger han till Ekot.

I dagsläget kan Hultqvist inte ge några detaljer om vad en träningsmission skulle innebära rent konkret eller när den kan bli aktuell. Frågan har hamnat i rampljuset efter rysk upptrappning vid Ukrainas gräns. Det finns uppgifter om att upp emot 100 000 ryska soldater tagit sig nära gränsen mot östra Ukraina. Agerandet har lett till skarpa uttalanden från såväl EU som Nato, USA och Storbritannien. Regeringen i Kiev, med stöd av amerikanska underrättelseuppgifter varnar nu för att Ryssland förbereder en invasion av grannlandet under vintern, likt invasionen av Krim 2014.

– Just nu riktas alla blickar mot Polen och det som händer där vid gränsen. Det gör ju kanske att Ukraina för tillfället kommer mer i skymundan. Men Ukraina är alltid aktuellt, säger Peter Hultqvist. Läs artikel