Försvarsministern: Ukrainakriget en grym läromästare, dn.se

Det svenska försvaret har kompetens, spets och bredd – men saknar ”trovärdig uthållighet”. Det slår cheferna för de tre försvarsgrenarna armén, marinen och flygvapnet fast i en gemensam DN-intervju.

– Vi har behållit många av våra förmågor, men inte kvantiteten. Och i kvantitet kommer robusthet, säger marinchefen Ewa Skoog Haslum.

Försvarscheferna hänvisar till Ukrainakriget, som Ryssland hoppades skulle bli en snabb ”specialoperation”. I stället har det utvecklats till ett långdraget utnötningskrig. […]

Försvarsminister Pål Jonson delar i stort militärernas bedömning av hur det svenska försvaret behöver utvecklas. Han har också på plats i Ukraina kunnat reflektera över vad det ryska anfallskriget betyder för Sverige.

– Det finns väldigt viktiga lärdomar att dra. Krig brukar vara en grym läromästare och så är det även den här gången, säger Pål Jonson.

– En observation är naturligtvis volymerna som är inblandade i kriget. Det handlar om brigadformationer som uthålligt behöver strida över stora delar av landet, med stora förluster i skadade och döda.

För att Sverige ska bli kapabelt att hantera ett så långvarigt krigsförlopp måste det enligt Pål Jonson bli en bättre balans mellan stridande och stödjande förband. Logistik och underhåll måste fungera, men man behöver också se över kvantiteten i de förband som ska sättas in direkt i strid. Läs artikel