Erkki Tuomioja: ”Media är i krigspsykos”, is.fi

Googleöversatt.

Frank Langfitt , en respekterad journalist för den amerikanska radiostationen NPR, besökte Helsingfors för att intervjua finska politiker från Nato. I sitt radiosamtal påpekade Langfitt att finländarnas starka stöd för NATO-medlemskap snarare kan bero på chocken från den ryska invasionen än på de verkliga riskerna. Enligt opinionsundersökningar är en klar majoritet redan för ett Nato-medlemskap.

Erkki Tuomioja , mångårig ledamot i Socialdemokraterna , säger i en intervju med Langfitt att det finns stora känslor i debatten. Tuomioja säger att finska medier till och med skulle ha varit inblandade i krigspsykos.

– Visst spelar opinionen stor roll. Men rädsla är ingrodd i våra sinnen, som i själva verket drivs av media. Jag skulle kunna säga att media är typ i krigspsykos, säger Tuomioja.

Langfitt undrar vad Tuomioja menar med sitt krigspsykospåstående. Tuomioja anser inte att det är realistiskt att Finland kan räkna med att bli attackerad en dag. Enligt Tuomioja kan ett Nato-medlemskap skapa spänningar med Ryssland.

Langfitt frågar slutligen Tuomioja om han är orolig för att Finland skulle fatta ett politiskt beslut baserat på rädsla och känslor.

– Jag är också bekymrad över nivån på samhällsdebatten. Den som ifrågasätter medlemskap föraktas som Putins agent, säger Tuomioja. Läs intervjun