Vill återinföra allmän värnplikt, försvarsminister Peter Hultqvist , svt.se

Kommentar: Försvarsminister Peter Hultqvist talar i artikeln nedan om behovet av ”allmän värnplikt”. Då menar han dock inte allmän värnplikt i den vedertagna meningen av en pliktlag gällande alla. Istället är det ” en annan form än tidigare” och den skall bara omfatta vissa grupper av befolkningen. Allmän värnplikt som omfattar alla medborgare är ett krav som förs fram av många försvarsvänner och det finns utförligt behandlat i den nya boken ”Försvaret främst”.

Artikeln med försvarsministern: Sveriges första repövning på 18 år pågår just nu i Arvidsjaur. 100 soldater som tidigare gjort sin värnplikt på jägarbataljonen har ryckt in till repetitionsövningen. Det är det försämrade säkerhetsläget som gjort att repövningar nu återinförs. Jägarbataljonen i Arvidsjaur är först ut och fick i dag besök av försvarsministern. I en intervju med SVT Norrbotten berättar han att regeringen nu vill återinföra allmän värnplikt men i en annan form än tidigare:

– Vi utreder just nu om vi kan hitta en kombination utav professionellt försvar och ett pliktförsvar på det sättet de har i Norge och Danmark, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S). Hur detta skulle kunna utformas utreds just nu:

– Det är klart att grundutbildningen kan vara i nio till tolv månader om man kommer till ett sådant system. Men hur det här exakt ska utformas och vad det kostar, hur många som ska kallas in och så vidare är sådant som utreds, säger Peter Hultqvist. Läs artikel