”Talibanerna kan stärkas av IS-dådet”, svd.se

[…] Anders Fänge,Afghanistanexpert och ledamot i Svenska Afghanistankommittén, tror att presidentens tal om vedergällning till stor del är politisk retorik.

– USA har redan övergett Afghanistan. De har beslutat sig för att lämna de så kallade småkrigen i Afghanistan, Irak och Syrien. Det är en återgång till gammal stormaktspolitik där man fokuserar på den stora konkurrenten Kina, och i viss mån Ryssland, säger han till SvD.

En viktig orsak till att det blir svårt för USA att hämnas dådet är att IS Khorasans anhängare är utspridda och svåra att lokalisera.

Han är kritisk mot att majoriteten av mediernas bevakning om Afghanistan de senaste veckorna har handlat om flygplatsen i Kabul. Landet befinner sig i en humanitär katastrof som förvärras av talibanernas övertagande och indragandet av västerländskt bistånd.

Torka, ekonomisk kris och stor spridning av coronaviruset plågar den afghanska befolkningen.

– Ett skolsystem med sju miljoner barn kommer att kollapsa på grund av stoppat bistånd. 200 000 lärare kommer att bli arbetslösa och ungefär lika många inom vården, säger Anders Fänge. Läs artikel