Sveriges eftergifter åt Turkiet drabbar oskyldiga människor, dn.se

Pierre Schori, Arne Ruth, Göran Greider m fl

Nyligen avslöjade Dagens Nyheter en lista där Turkiet fått igenom sina krav gentemot Sverige. På listan finns bland annat utlämningar.

En av dem som har drabbats av den svenska eftergiftsdiplomatin är den fyrtiofemårige Mahmut Tat som flytt från Turkiet. I början av december utvisades han trots att han i Turkiet är dömd till sex år och tre månaders fängelse. Bilderna av hur turkisk polis inför tv-kameror förde bort honom var hjärtskärande.

Tat var den andre kurden som Sverige förpassat utan rättslig prövning. Den första, Resul Özdemir, utsattes enligt sin advokat för tortyr vid ankomsten till Turkiet.

Migrationsverkets motivering för att utvisa Tat har återgivits i tidningen Dagens ETC: ”Förhållanden i häkten och fängelser i Turkiet är inte sådana att sökanden är i behov av internationellt skydd.” I ett annat fall hänvisar verkets presschef till Säpos bedömning som skäl för utvisning. Migrationsverket har visserligen inte fått del av Säpomaterialet men menar att det var ett rättssäkert beslut ”eftersom säkerhetspolisen är en expertmyndighet”. Läs debattartikel