Sverige i Natos största övning efter kalla kriget, svd.se

40 000 soldater tränar senare i år strid i den största Natoövningen – Trident Juncture – efter kalla kriget. Även det svenska försvaret deltar när Norge utsätts för ett fingerat anfall och undsätts av övriga alliansländer enligt Natofördragets artikel fem om kollektiv försvar.

– Det här är en av de största Natoövningarna som har gått i modern tid. För Försvarsmakten är det den mest prioriterade övningen i år. Vi har haft våra nationella övningar, men den här sticker ut, säger ÖB Micael Bydén, på plats i Visby under Almedalsveckan.

På vilket sätt sticker Trident Juncture ut?

– Det är en stor övning, artikel fem, många inblandade, vi har ett stort förbandsbidrag. Det här hjälper oss att ta nästa steg.[…]

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ser inga politiska svårigheter med det svenska deltagandet:

– Det faktum att övningen gäller vårt grannland Norge ökar betydelsen av att Sverige deltar. Sveriges deltagande i övningen utgår från vår säkerhetspolitiska linje, inklusive vår solidaritetsförklaring, säger Peter Hultqvist till SvD.

Enligt riksdagens solidaritetsförklaring kommer Sverige inte ”att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat EU-land eller ett nordiskt land”.

– Vår säkerhetspolitiska linje innebär att vi som militärt alliansfritt land bygger säkerhet i samarbete med andra. Denna linje har brett stöd i riksdagen. Därför är det naturligt att Sverige deltar i övningen inom ramen för vårt samarbete med andra länder och organisationer, säger Peter Hultqvist. Läs artikel