Svenska LKAB säljer malm till Ryssland, Expressen.se

Statliga LKAB Minerals exporterade 8000 ton järnmalmsspån till Ryssland. Nu pågår en intensiv debatt om kontroversiella Nord Stream 2 – samtidigt som det svenska gruvbolagets produkter ska användas för att bygga ryska gasledningar.

– De ska testa den här produkten och vi hoppas så klart att de blir en fast kund till oss, säger David Högnelid på LKAB Minerals. Järnmalmsspån används framför allt för att göra tung betong, som används vid tillverkningen av rörledningar som ska ligga stabilt på havsbotten.

– Till den här ryska kunden är det fråga om en pipe coating, det vill säga att man sätter tung betong som en beläggning runt ett rör som transporterar gas, säger David Högnelid, marknads- och kommunikationsansvarig på LKAB Minerals. Han fortsätter:

– Rören ligger ingenstans än utan de är under produktion i Volgograd. De kommer troligen hamna där i närheten, om det blir mindre linjer som går där i kring. Exporten är inte helt okontroversiell.

Samtidigt som produkter från svenska LKAB nu ska ingå i ryska gasledningar pågår en intensiv debatt om gasledningen Nord Stream 2, som Ryssland vill bygga över Östersjön för att transportera gas till Tyskland…

LKAB Minerals levererade stora mängder järnmalmsspån till bygget av den första Nord Stream. De lade även ett bud på kontraktet för gasledningen Nord Stream 2 men fick det inte. Läs artikel