President Niinistö oroar sig för att vi står inför ett nytt kallt krig, svenska.yle.fi

Finlands president Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin träffas i S:t Petersburg på tisdag i samband med ett internationell arktiskt forum.

President Niinistö intervjuades inför mötet på måndag under sin tågresa till S:t Petersburg.

– Vi kommer förstås att diskutera situationen i Ukraina. Även händelserna i Kertjsundet, framför allt vad som kommer hända med fångarna, sa presidenten.

I november tog ryska trupper över tre ukrainska skepp och tillfångatog över 20 ukrainska sjömän vid Kertjsundet. Sundet ligger mellan Svarta havet och Azovska sjön. Niinistö säger att han oroar sig för att världsordningen ska falla samman och att vi ska återgå till en likadan situation som under kalla kriget.

– Det är dit vi är på väg. Senast vi levde under ett kallt krig var på 1960-talet och det upphörde slutligen då Sovjetunionen upplöstes. Nu går vi framåt på ett sätt som gör att våra tidigare överenskommelser håller på att brytas, säger Niinistö.

På forumet ska det också diskuteras Rysslands roll i Europarådet och om det kommer fortsätta att vara en del av det i framtiden eller inte. Besluten i Europarådet fattas av en kommitté av ministrar och för tillfället är det Finland som innehar ordförandeposten. Ryssland, som är en av rådets största donatorer, frös sina medlemsavgifter då Rysslands rösträtt i rådet togs bort efter ockupationen av Krim. Att Ryssland skulle lämna rådet skulle innebära en ny skiljelinje i Europa.

– Dialogen och de europeiska relationerna skulle nollas om Ryssland lämnar Europarådet. Läs artikel