Philip, 12: Tänk om Leo – säg ja till värnplikt, ung KDUare i Aftonbladet

Leo Gerdén (CUF) skriver i sin debattartikel hur värnplikt är tvång och att han inte vill utbilda sig för att ”döda för staten”. Jag håller inte med. Värnplikt ska vi ha för att skydda landet och bevara freden. Sverige ska inte stå värnlösa vid angrepp.

Om ryssen kommer med sin flotta och Sverige behöver försvaret då måste vi ha tillräckligt med soldater men det har vi inte idag. Jag vill återinföra värnplikten för att mitt land ska ha ett starkt försvar, för att garantera säkerheten och se till att Gotland inte plötsligt är ockuperat.

Om vi inte är beredda att försvara landet eller fylla försvaret med soldater kan vi lika gärna köpa in 10 000 flaskor olivolja och hälla på marken och hoppas att de som attackerar halkar, men det skulle inte funka. Sverige måste kunna försvara sig…

Värnplikt handlar inte om vad jag eller du vill och försvaret är inte samma sak som andra yrken. Alla i samhället har ett ansvar att ställa upp för sina medmänniskor och försvara vårt samhälle. Det finns både rättigheter och skyldigheter och att försvara Sverige så att vi kan fortsätta finnas kvar är en skyldighet, men enligt CUF ska det bara finnas rättigheter och inga skyldigheter.

Det är inte ansvarsfullt. Tänk om och säg ja till värnplikt, Leo!

Philip Hallberg, 12 år, KDU   Läs artikel