Marie Krarup: ”Ryssland vann det kalla kriget mot Sovjetunionen – inte NATO”, newsgram.se

Konservativa politikern Marie Krarup lägger skulden på medierna för att folk inte känner till så värst mycket om Ryssland, det gör hon i en intervju med danska Berlingske. Dessutom menar hon att det var Ryssland som besegrade det kommunistiska Sovjetunionen – inte NATO.

Till skillnad från Sverige, har Danmark många klassiskt skolade högerpolitiker som får lov att synas och höras i etern. En av dessa är Marie Krarup, som representerar Dansk Folkeparti i Folketinget i Köpenhamn. Tidigare har hon varit språkofficer i ryska i danska försvaret och har kandidat-examen i öststatskunskap och statsvetenskap vid Köpenhamns och Aarhus universitet. Hon bott i tre år i Moskva.

Ingen kan ta miste på hennes starka engagemang och goda kunskaper i Ryssland och Sovjetunionens historia.[…]

I en uppmärksammad intervju – som publicerades på måndagen av den danska morgontidningen Berlingske – förklarar Marie Krarup att Sovjetunionen inte utgör något annat än en olycklig parentes i Rysslands historia. Hon uppfattar det som att dagens Ryssland missförstås i väst och slår fast att västerländska länder borde ägna mer kraft åt att bygga en allians med Ryssland innan Kina hinner före.

Enligt Marie Krarup är det, hon säger om Ryssland, inte nödvändigtvis ett ”försvar” av Ryssland, men mer en nyansering av en debatt, som hon menar är farlig och okvalificerad.[…]

Hon fördjupar sitt resonemang:

Det är en farlig situation, eftersom man inte försöker ha ett förnuftigt samtal med varandra. Det är ett a-vapen på bägge sidor. Om vi vill ha ett gott förhållande till Ryssland kan vi etablera det. Nu råder det ingen tvekan om, att Ryssland utgör en stor fara. Men det är också en fara som vi själva kan nedmontera, men det är ingen som vill göra det just nu. Läs artikel