Margot Wallström varnar Nato, svt.se

I en nyårsintervju med SVT Nyheter varnar utrikesminister Margot Wallström(S) försvarsalliansen Nato för att lägga sig i svensk politik.
– Nato ska avstå från att säga saker som upplevs som press och hot mot Sverige, säger Wallström, till SVT Nyheter.

Regeringen överväger just nu att skriva under FN:s konvention om ett globalt kärnvapenförbud. Nato:s USA-ambassadör har sagt att ett kärnvapenförbud kommer skapa problem i Sveriges relation till Nato, något som fått Margot Wallström att ilskna till.

– Vi gör en självständig bedömning och genomlysning och ska sen fatta beslut. Vi kommer inte att bry oss om hot, det är inte acceptabelt att man göra såna här uttalanden. Det är kontraproduktivt, detta samtal måste föras lugnt och sansat, säger Margot Wallström i intervjun med SVT Nyheter…

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har sagt att viljan att nedrusta inte får äventyra Sveriges internationella samarbete för ökad försvarsförmåga. I en kommentar till DN säger han att ”vi ska inte i någon mening bidra till att rubba våra internationella samarbeten som vi med stor möda och energi på olika sätt byggt upp” och han har vägrat uppge om han stöder undertecknandet av kärnvapenförbudet.

Hultqvist har lovat kommentera frågan när analysen är klar. Detta har lett till spekulationer om ett spricka i regeringen, något Margot Wallström tillbakavisar:

– Vi är helt överens, vi ska dessutom fortsätta ha en dialog med kärnvapenbärande länder och med Nato. Läs artikel