Ledare: Nu jävlar! sydostran.se

Stig-Björn Ljunggren, chefredaktör

Nu jävlar är det dags att hålla truten och ställa in sig i ledet. Nu jävlar är det dags att gå med i Nato. Nu jävlar är det dags att stänga förbindelserna med de där figurerna vi kallat för våra vänner.

En panikartade stämning framkallad av utrikespolitiskt kaos ger också näring åt den mest förfinade varianten av härskarteknik, nämligen att tilltala den som vill diskutera, eller rent av opponera, som en landsförrädare.

Just nu, i skrivande stund, verkar det som om Natofrågan slutgiltigt kommit upp på dagordningen även för socialdemokrater. Även sådana som annars sett denna organisation som USA-imperialismens beväpnade gren. […]

Låt oss påminna om att vårt nära samarbete med Nato gör själva medlemsfrågan till en formalitet. Upplägget är att vi i Sverige inte erbjuder oss som uppmarschområde mot våra grannar, men att det kan bli ett sådant om vi blir angripna.

Men givetvis är inte detta skrivet i sten. Det kan uppkomma en situation där vi gör det slutgiltiga steget in i ett formellt försvarssamarbete. Men där är vi inte än. Och det ska vara ett genomtänkt steg – tillsammans med Finland – och inte baserat på panikartad Nu Jävlar-instinkter.

Ha is i magen. Håll fast vid vår linje om att inte vara med i Nato, men samöva, framförallt med Finland, och se till att vi rustar upp rejält och inte minst låta fler göra värnplikten så att vi vid behov kan sätta ett helt folk i vapen. Läs ledaren