Kriget mot Afghanistan 18 år

Utgivarna

Den 7 oktober i år var det 18 år sedan USA och dess allierade startade bombkriget mot Afghanistan.

Av USA:s alla krig är detta det längsta. Det har varat längre än första och andra världskriget, Koreakriget och amerikanska inbördeskriget tillsammans. Kriget fortsätter än idag, och Sverige deltar i den Nato-ledda styrkan RSM.

Angreppet den 7 oktober 2001 saknade FN-mandat, och dagens fortsatta utländska militära närvaron har heller inget FN-mandat.

Svenska regeringen hänvisar till att Nato har inbjudan från regeringen i Kabul att från början av 2015 intervenera militärt i landet.

Enligt folkrätten kan en regering bjuda in utländsk makt att intervenera, om man har kontroll över större delen av territoriet, och det får inte handla om att ställa sig på ena sidan i ett pågående inbördeskrig. Ingen av dessa förutsättningar finns för den Nato-ledda styrkan.

Sedan president Trump för ett par veckor sedan avbröt samtalen med talibanerna om tillbakadragande av de utländska trupperna är risken stor för fortsatt krig utan slut. Under september släppte USA fler bomber över Afghanistan än någon månad sedan 2012.

Nära 200 000 har dödats i Afghanistan och Pakistan sedan kriget startades. Av dem är minst 60 000 civila, och då räknas inte de långt fler civila som dött som följd av kriget genom svält, raserad hälsovård och förstörd miljö, enligt Brown University. Enligt den senaste rapporten från FN om kriget står numera USA och den afghanska armén för de flesta civila som dödas.

Till detta kommer miljontals som har flytt internt och ut ur landet.

Kriget har kostat USA mellan 500 och 1000 miljarder dollar. Omkring 750 000 amerikanska soldater har deltagit med minst en tjänstgöring i kriget.

I Afghanistan finns olika uppfattningar om kriget. Det är inget utländska makter skall försöka utnyttja för det ena eller andra syftet.

Man kan dock lyssna till den förre afghanske presidenten Karzai som var amerikanernas man under perioden 2001–2014. Han har helt bytt sida och fördömer nu den utländska inblandningen. I samband med det nyss avslutade djupt omstridda presidentvalet sa han:

”Vi kan inte kan inte genomföra val i ett land där det pågår en konflikt som eldas på av utländsk makt. Vi befinner oss i krig styrt av utländska intressen och mål. Det är inte vårt krig. Vi bara dör i det.” (Bellingham Herald 24/9)

Under oktober varje år brukar svenska regeringar skriva en ny proposition om fortsatt svenskt militärt deltagande i kriget i Afghanistan. I år är det hög tid att regeringen istället avslutar vårt krigande i Centralasien. Det går att göra enkelt genom att bara ta hem trupperna. Mandatet från riksdagen gäller bara till årsskiftet.

Svenska soldater hade aldrig i Afghanistan att göra.