Högt spel om högkvarteren i Nato – riskerar splittra nordiska länderna, esvd.svd.se

Nato planerar att dela upp Norden vid olika högkvarter, enligt norska och finska medier. Samtidigt vill de nordiska försvarscheferna att länderna faller under samma kommando.
– Vi vill att Norden ska betraktas som en helhet, säger Håkan Edström, lektor vid Försvarshögskolan.
Efter Finlands inträde i Nato har landet preliminärt placerats under det nederländska Brunssum-kommandot, med ansvar för Östersjöregionen och Centraleuropa, rapporterar finska Yle. Norge däremot tillhör sedan tidigare det amerikanska Norfolk-kommandot, med ansvar över Atlanten.
Det tredje kommandot har sitt huvudkvarter i Neapel i Italien, som ansvarar för medlemsländer söder om Alperna och vid Svarta havet.
Frågan är nu var Sverige hamnar. […]
– Finland ser USA som den främsta garanten, precis som Norge gör. Det finns också en oro i Finland över att det ska tas för givet att landet bär ett ansvar för Baltikums säkerhet, som lyder under Brunssum. Om Finland ingår i Norfolk blir det tydligt att de inte har med Baltikum att göra, säger han till SvD.
Oavsett vad som blir utgången kan det vara till viss fördel att Sverige inte är med när besluten klubbas, menar Håkan Edström.
– I Sverige tänker man ju hela tiden på Östersjön och det är just Östersjön som blir den stora problematiken här. Hur ska man dra gränslinjen? Läs artikel