Hög USA-diplomat lovar hjälp om Sverige angrips, dn.se

Om Sverige skulle angripas kommer USA att hjälpa oss. Sveriges säkerhet är ”av direkt intresse för USA”. Det förklarar biträdande statssekreteraren vid USA:s utrikesdepartement Michael Murphy i en exklusiv DN-intervju. […]

– Sverige är viktigt för oss när det gäller hot och utmaningar från Ryssland. Vi är bägge medlemmar av Arktiska rådet där vi ser rysk upprustning och Kinas penetration av området. Vi har också Kinas strategiska investeringar och hotet från kinesisk informationsteknik för 5g och från Huawei. Vi arbetar alltmer tillsammans på alla dessa områden, förklarar Michael Murphy.[…]

Så om Sverige skulle hotas skulle ni hjälpa oss?

– Det finns inte en förpliktelse, eftersom ni inte är med i Nato-alliansen. Men vi har gjort klart, både offentligt och i enskilda samtal, att Sveriges territoriella integritet och suveränitet är av direkt intresse för USA, Den ska respekteras och bevaras, svarar Michael Murphy.

Det ligger väl också i USA:s eget intresse. Om ni ska kunna försvara de baltiska Natoländerna så går snabbaste vägen genom svenskt luftrum?

– Det är i Sveriges intresse, och i USA:s intresse att ha ett starkt, robust bilateralt försvarspartnerskap. Det ligger också i Sveriges och Natos intresse att ha ett utökat partnerskap. Det är inget att be om ursäkt för, det är positivt.

Anm: Artikel finns bakom betalvägg på Dagens Nyheter