Arktis – av allt större säkerhetspolitiskt intresse, forsvarsmakten.se

Fredag den 3 februari arrangerade Regionalt samverkansforum i Norrbotten ett säkerhetspolitiskt seminarium i Jokkmokk med fokus på Arktis. Bland deltagarna återfanns såväl Sveriges Arktisambassadör, försvarsministern, ledamöter från försvarsutskottet och Försvarsmaktens insatschef och arméchef.

Försvarsminister Peter Hultqvist säger att Nordkalottområdet är ett viktigt område och att det är viktigt att vi bygger en militär förmåga, både på marken och i luften.

– Varje övning och aktivitet är en säkerhetspolitisk signal, särskilt när vi övar tillsammans med andra länder. Flyget har sin Cross border training och inom armén finns ett väl utvecklat samarbete med Finland. Alla samarbeten skapar möjlighet att använda det operativt om man så beslutar. Att bygga militär förmåga är ett stöd för den diplomati som finns. Den hårda delen behövs  för att det mjuka ska fungera. Vårt arbete syftar till att skapa stabilitet för att bevara fred…

Karl Engelbrektson, Försvarsmaktens arméchef säger att allting hänger ihop.

– Vi är ömsesidigt beroende av varandra i samhället idag och vi måste skapa lag och ordning  tillsammans. För oss militärer är det interoperabilitet som gäller, och den finns för oss i NATO.

– För att kunna verka i den här miljön måste vi öva här, och vi måste öva tillsammans med andra. För att utveckla oss måste vi ha stora övningar som påfrestar systemet och såna volymer  är svåra att få ihop i Sverige. Ett utmärkt exempel på det är den norska internationella övningen Cold Response, där Sverige deltagit flera gånger. Där får vi möjlighet att öva i brigad, i större sammanhang där vi blir anfallna på flera fronter samtidigt av en kvalificerad motståndare. Läs pressmeddelandet