Amerikanskt raketartilleri bekämpade mål i Norrland, forsvarsmakten.se

[…] Det är det 56:e artillerikommandot, stationerat i Tyskland, som samövat med Försvarsmakten med raketartillerisystemet Himars, High Mobility Artillery Rocket System. Förbandet är en förstärkningsstyrka som kontinuerligt åker runt i Europa och övar så kallad Hirain, Himars rapid infiltration.

Här i Vidsel övade den tillsammans med enheter ur Livregementets husarer, K 3, som levererade koordinaterna på målet. Själva målet på övningsområdet var en fingerad ledningsplats bestående av fordon och containrar, placerade drygt tre mil bort. Himars-systemet avlossade sex raketer och det blev träff i målet.

– Genomförandet visar att vi tillsammans med våra partner, i form amerikanska artilleriförband kan bekämpa mål på stora avstånd och med hög precision. Det sker dessutom med snabbhet, vilket är avgörande för att inte själv bli bekämpad, säger ställföreträdande arméchef Laura Swaan Wrede. […]

Räckvidden för artillerisystemet Himars är upp till 300 kilometer.

Ställföreträdande arméchefen konstaterar att kriget i Ukraina tydligt har visat på behovet av långräckviddiga bekämpningssystem mot kvalificerade mål. Med ett raketartilleri som Himars skulle Gotland kunna försvaras från fastlandet eller Baltikum försvaras från Gotland.

– Dagens övning understryker vikten av långskjutande artilleri i en modern armé. En kombination av eldrörsartilleri och raketartilleri är en möjlig framtida lösning för Försvarsmakten, säger Laura Swaan Wrede. Läs pressmeddelande