USA varnar: ”Sverige bör inte skriva under”, svd.se

Hotfulla ord kommer från USA till Sverige mitt under pågående utredning om regeringen ska skriva under FN:s kärnvapenavtal. Landets nedrustningsambassadör varnar för att ”säkerhetssamarbetet hotas om Sverige skriver under”.

– Oacceptabla påtryckningar, säger Beatrice Fihn, chef för internationella kampanjen mot kärnvapen. […]

Nu sällar sig USA:s nedrustningsambassadör Robert Wood till de som vill påverka.– Sverige bör inte skriva under avtalet. Det kan få allvarliga följder för vårt säkerhetssamarbete som gäller många aspekter. Svenska regeringen är mycket medveten om detta, säger Robert Wood till SvD.

Han skräder inte orden om att följderna kan bli ett nekat Nato-medlemskap om det skulle komma på tal.

 – Om Sverige skriver under uppstår frågan vad som händer med ett eventuellt Nato-medlemskap – om Sverige skulle sträva efter det. Sverige har bett om vår åsikt, och vi har tydligt sagt var vi står, säger han och tillägger:– Jag respekterar att Sverige tar denna fråga på största allvar och vill utreda saken. Jag förstår om de bryr sig om nedrustning, men de bör också bry sig om sin säkerhetsrelation till USA.[…]

Beatrice Fihn, chef för den internationella kampanjen mot kärnvapen (ICAN) som fick Nobels fredspris förra året, är inte förvånad över de amerikanska påtryckningarna. Hon säger att ”detta är amerikanernas sätt att hota och skrämma länder att inte skriva på avtalet”.

– Det är oacceptabelt av USA att hålla på såhär. Så här ser deras taktik ut. Vi är väldigt oroande över att Sverige faller för den här pressen, säger Beatrice Fihn. – Om Sverige inte skriver på avtalet kommer det att sända en mycket stark signal till Nordkorea, Ryssland och USA om att kärnvapen är okej. Då anser Sverige att kärnvapen ska vara lagliga, och att användandet av dessa massförstörelsevapen ska vara lagligt.

Hon menar att Sverige borde vara mer ”rakryggat” och skriva under ett historiskt avtal för en fredligare värld, ett avtal som svenska regeringen dessutom hjälpt till att driva fram. Läs artikel