USA-sanktioner mot fler Kinabolag – Hasselblads ägare med på listan, di.se

Listan över kinesiska bolag svartlistade av USA växer allt längre.

På tisdagen adderades dussintals kinesiska bolag inom flygindustrin, kopplade till Kinas militär. Även Hasselblads ägare DJI har sanktionerats.

Kinas ambition att skapa en utmanare till Boeing och Airbus för att tillverka förstklassiga passagerarflygplan har fått ytterligare en törn efter att USA har svartlistat dussintals kinesiska bolag kopplade till flygindustrin.  USA:s handelsdepartements nya sanktionslista omfattar 58 kinesiska och 45 ryska företag som antas ha direkt eller indirekt koppling till respektive militär.

”Departementet vill […] bekämpa Kinas och Rysslands försök att använda amerikansk teknologi för deras militära program”, sa handelsminister Wilbur Ross på måndagen.

Listan är tänkt att ”hjälpa exportörer i screeningen av kunder” gällande militäranvändning i slutledet, framhöll han vidare. […]

Bland de bolagen var Shenzhen-baserade drönarjätten DJI, storägare i svenska kameratillverkaren Hasselblad. DJI anklagas för att vara instrumentalt i Pekings massövervakning, inklusive av den muslimska minoriteten i provinsen Xinjiang, vilket Di har rapporterat om tidigare. Läs artikel