USA drar sig ur avtal om flygspaning, svt.se

Vita Huset meddelade i dag att USA kommer att dra sig ur avtalet Open Skies, som ger 34 länder rätt att göra observationsflygningar över varandra. Under torsdagskvällen reagerade Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) på beskedet: Olyckligt att USA lämnar.

Avtalet är skrivet emellan 34 länder och syftar till att länderna med obeväpnade flygplan kan genomföra observationsflygningar över varandras territorier. Men nu drar sig USA ur, skriver AP.  Och motiveringen från Vita Huset handlar om att flygningarna är för kostsamma. Och att Ryssland själva inte ska följa avtalet.

-Ryssland följde inte fördraget. Så tills de följer kommer vi att dra oss ur, säger Trump till reportrar. […]

Sverige är ett av de länder som är med lemmar i fördraget. Utrikesminister Ann Linde (S) skrev under torsdagskvällen ett inlägg på Twitter om USA:s besked.

”Sverige tycker att det är oluckligt att USA har givit intentioner om att man lämnar Open Skiesfördraget, som spelar en självförtroendeingivande – och säkerhetsbyggande roll i Europa. Sverige kommer att fortsätta att uppmuntra att alla medlemmar fullföljer fördraget och hoppas att USA kommer att ompröva sitt beslut”. Läs artikel