USA begär Assange utlämnad, sverigesradio.se

Wikileaks grundare Julian Assange greps inne på Ecuadors ambassad i London under förmiddagen. Detta efter att ambassadören gett tillstånd och dragit tillbaka Assanges asyl.

– De har beviljat Assange en form av diplomatisk asyl på ambassadens område, men de har möjlighet att avstå från de immuna rättigheterna, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt vid Stockholms universitet.

Vad som kommer hända med Julian Assange nu är ännu oklart. Ove Bring menar att det är troligt att Assange kommer åtalas för brott under brittisk lagstiftning.

– Han har bland annat avvikit från ett borgensåtagande, han skulle hålla sig tillgänglig för en rättsprocess och han gjorde inte det. Han smet iväg till Ecuadors ambassad och höll sig undan från rättvisan, säger Ove Bring.

En utlämning till USA är precis vad Assange länge har fruktat. Det har spekulerats om att det finns ett hemligt åtal, sedan Wikileaks redan 2010 läckte bland annat en hemlig film från USA:s militär, på hur amerikanska soldater i en stridshelikopter dödar civila i Irak.

– Jag har läst uttalanden från justitieministern, FBI-chefen och CIA-chefen som klart och tydligt indikerar att de är ute efter honom. Så att det här är ingen lek, säger Assanges svenska advokat Per E Samuelsson. Läs artikel